Ø56 - Topografi, geomorfologi og landskabselementer - Sammenhænge analyseret i GIS

Hør et foredrag om topografi, geomorfologi og landskabselementer og se nærmere på sammenhængene med en analyseøvelse i Geografiske Informationssystemer (GIS).

Foredraget har til formål at give eleverne en grundlæggende forståelse for den danske geo- og glacialmorfologi, samt GIS og geodata. GIS anvendes i dag bredt til at indsamle, håndtere, analysere og visualisere geografiske data. GIS er udbredt anvendt indenfor naturgeografien og er et centralt værktøj, når den danske geomorfologi skal undersøges.

Foredragets faglige indhold forbereder eleverne til de efterfølgende øvelser, hvor eleverne selv anvender GIS til at analysere sammenhænge i geomorfologien. Dette giver samtidig en anderledes gennemgang af et grundlæggende naturgeografisk emne. Øvelserne har til formål at introducere eleverne til GIS og geodata samt mulighederne ved anvendelsen heraf.

Øvelse A går ud på, at eleverne skal visualisere og analysere den danske geomorfologi i det vestlige Danmark i et GIS-system.
Øvelse B tager udgangspunkt i oversvømmelsen i Jyllinge år 2013. Her skal eleverne i GIS beregne hvor mange husstande, der blev berørt af stormfloden i forbindelse med orkanen Bodil.

Det er geografi- og/eller geologistuderende, der er undervisere på denne øvelse, og de vil indlede dagen med en kort præsentation af deres uddannelse på cirka 10 minutter.

Klassen kan med fordel have gennemgået grundlæggende faglitteratur om naturgeografi, specifikt glacialmorfologi og geomorfologi. Der er ingen krav om forberedelse eller kendskab til GIS.

Forslag til efterbehandling hjemme på gymnasiet
Under gymnasiebesøget gennemfører eleverne to øvelser, der med fordel kan fungere som en aflevering efterfølgende, da øvelserne indeholder grundlæggende overvejelser og analyser af dansk glacialmorfologi og geomorfologi i GIS

Dette foredrag kan tilpasses alle faglige niveauer.

Hele året

Tilmelding
For at vælge foredraget klik her, du vil blive henvist til SCIENCE hvor yderligere information og tilmelding til de forskellige foredrag/øvelser vil være tilgængelig. OBS: Skriv op til tre mulige alternative datoer for besøget på i bemærkningsfeltet.