F127: Arkimedes

Beskrivelse

Hvem var matematikeren Arkimedes? Kom med på en rejse tilbage i antikken og mød den gamle græker, der udbrød "Eureka!", da han trådte ned i badekaret og bemærkede, at vandstanden steg.

Arkimedes var nok antikkens største matematiker. Hans arbejder omhandler statik, hydrostatik samt areal- og volumenbestemmelser. Faktisk fortæller han i et brev, at han fandt flere af sine resultater om arealer og voluminer ved at benytte vægtstangsreglen. Han beviste derefter resultaterne ved hjælp af den såkaldte exhaustionsmetode, der er en slags forløber for integralregningen.

I foredraget vil I blive præsenteret for eksempler på Arkimedes' metoder og nogle af de gode anekdoter om hans liv, hans krigsmaskiner og hans voldsomme død.

Det vil også være muligt at få en matematikstuderende til at fortælle om matematikstudiet, livet som studerende og give en kort rundvisning. Ønskes dette, så sæt kryds i rundvisning ved bestilling.

Litteraturforslag til projekter og opgaver
Stein Sherman (1999). Archimedes: What Did He Do Besides Cry Eureka? Mathematical Association of America. ISBN 0-88385-718-9.

Varighed 1,5 time

Forudsætninger
Dette foredrag kan tilpasses alle faglige niveauer.

Udbydes
Hele året