F140: Eksperimentel matematik med LEGO

Beskrivelse

Online-foredrag - arrangeres på zoom

Forudsætninger: Foredraget kan tilpasses klassens niveau, men kendskab til eksponentiel vækst er en forudsætning.

Udbydes: Fra maj 2016

Varighed: Mellem 30 og 60 minutter. Foredraget kan eventuelt kombineres med en øvelse, hvor der inddrages LEGO-klodser.

Foredrag afholdes på: Nørre Campus.

I mange år oplyste LEGO Company, at der var 102.981.500 måder at bygge seks 2x4-klodser sammen på. Det viste sig imidlertid efter en computerberegning, at det rigtige tal var langt større, nemlig 915.103.765, og at det generelt er meget vanskeligt at beregne sådanne tal for et antal klodser større end ti.
Sidenhen er der dukket flere eksempler op på vanskelige matematiske problemer, der kan formuleres med LEGO og studeres med computere. Hvor mange farver skal man fx bruge for at sikre, at en bygning med 2x4-klodser aldrig har to klodser i samme farve, der støder op til hinanden? Svaret ligger mellem seks og otte, men på trods af ret intensiv forskning i sagen, er spørgsmålet stadig åbent. Et andet spørgsmål, der nu delvist er besvaret, er hvor stor en andel af LEGO-bygninger, der kan "stå selv" i den forstand, at deres massemidtpunkt ligger over den nederste klods.
Der redegøres for de seneste fremskridt i afklaringen af disse tre problemer med fokus på, hvordan matematiske eksperimenter på computere kan lede frem til klassisk matematisk indsigt i form af sætninger og beviser.

Til dette foredrag vil der være mulighed for at få en matematikstuderende til at fortælle om matematikstudiet, livet som studerende og give en kort rundvisning. Ønskes dette, så sæt kryds i rundvisning ved bestilling.