Ø59: Algoritmer og kræftforskning – fremtidsrettet problemløsning med Machine Learning

OBS! Dette forløb er først muligt fra 1. marts 2019

Med denne fagpakke fra Datalogisk Institut bliver dine elever klogere på algoritmer og machine learning. Vi skal blandt andet lave øvelser med problemløsning inden for kræftforskning.

Over tre forløb giver datalogistuderende fra vores Gymnasietjeneste dine elever en introduktion til programmering og viser, hvordan machine learning kan bruges til at løse medicinske problemstillinger. Øvelserne kan afholdes hos jer (dog kun på sjællandske gymnasier) eller hos Datalogisk Institut på Nørre Campus i Universitetsparken. Notér ved tilmelding, hvor øvelserne ønskes afholdt.

De tre forløb i fagpakken er bygget op omkring øvelser og korte oplæg. Emnerne for forløbene i fagpakken er:

Forløb 1: Algoritmik og problemløsning
Eleverne bliver undervist i, hvad en algoritme er, og hvordan en algoritme kan bruges til at løse problemer.

Forløb 2: Programmering i Python
Eleverne får en introduktion til programmeringssproget Python og lærer, hvordan programmering gør det muligt at implementere sine løsninger på en effektiv måde.

Forløb 3: Dataanalyse og machine learning
Eleverne lærer, hvordan systemer selv kan lære fra data. I øvelserne skal de bygge et system, der kan kende forskel på god- og ondartede kræftsvulster.

Det er oplagt at kombinere fagpakken med Gymnasietjenestens oplæg om, hvordan det er læse datalogi på Københavns Universitet (F154).

Forløbenes varighed
I kan vælge mellem tre modeller i fht. forløbenes varighed. Notér i bemærkningsfeltet, hvilken model du er interesseret i.

• Model A: 2 timer (Kun Forløb 1 om algoritmer)
  • Model B: 3 x 2 timer fordelt over 3 uger
  • Model C: En hel dag fx kl. 9-15 inklusiv pauser

Øvelserne kræver, at eleverne har adgang til en computer. Derudover kræver fagpakken ikke forberedelse, men har man lyst, kan man øve sig på Python her: https://www.codecademy.com/learn/python

Forslag til efterbehandling på gymnasiet

• Algoritmiske optimeringsopgaver
  • Bedre klassificeringsmetoder
  • Implementering af funktioner i Python
  • Python-øvelser

Matematik på A-niveau. Programmeringserfaring er ikke nødvendig. Hvis din klasse har Informatik B eller Programmering B, så notér det gerne ved tilmelding.

Fra 1. marts 2019