F156: Overfladekemi – løsningen på verdens energiproblem, indtil videre

Beskrivelse

Der arbejdes i øjeblikket intenst på nye bæredygtige energiformer, der kan redde os fra den globale opvarmning. Man skal dog ikke langt væk fra Nordeuropa for at opdage, hvor lille et fokus der er på at bygge konkurrencedygtige solceller og vindmøller. Derfor er der stor interesse for, hvordan man mere skånsomt og effektivt udvinder energikilden over dem alle: Olien. Det er traditionelt blevet gjort ved at undersøge kemiske reaktioner mellem krystalgitre og ioner i opløsning på nanoskala. I dette oplæg går vi fra den grundlæggende viden man typisk har på Kemi A, Kemi B eller Geovidenskab A, til hvordan man i moderne forskning kortlægger overfladekemiske reaktioner med nanoteknologiske teknikker.

Dette oplæg kan bruges enten bruges til introduktion eller perspektivering til kernestoffet ”Kemiske reaktioner” på Kemi A, Kemi B eller Geovidenskab A i gymnasiet.

I uge 46, 2019 samt uge 5 og uge 16 i 2020 kan man desuden ønske følgende sammen med det faglige foredrag:

  • En rundvisning på Nano-science Centerets laboratorier
  • Oplæg (20-45 min) om uddannelsen i Nanoscience og det at læse på universitetet
  • Praktiske øvelser indenfor kemi eller fysik relateret til oplægget.

 Man er selvfølge velkommen til at forhøre sig om dette tilbud på andre tidspunkter, men vi giver ingen garanti for andre tidspunkter end i de tre uger der er nævnt ovenfor.

Forudsætninger
Et af fagene Mat A, fys B, kemi B, Biotek A, Geovidenskab A

Faglige krav
Kemi A, Kemi B eller Geovidenskab A

Udbydes
Hele året